Voor het Verzetsmuseum Amsterdam ontwikkelde ik in 2010 in samenwerking met Atelier van GOG een educatief project over  Walraven (Wally) van Hall, bankier van het verzet. Het project bestond uit een tentoonstelling en een website (www.walravenvanhall.nl) met een educatieve film en een online stripverhaal. Momenteel werk ik aan een boek over Wally van Hall, dat moet verschijnen in 2013.

In 1945 werd de  jonge bankier geroemd als bruggenbouwer en een leidende figuur in het verzet. Maar het verhaal van Wally van Hall raakte sindsdien in vergetelheid. Aanleiding voor dit project was de onthulling van een monument voor Walraven van Hall in september 2010: een bronzen boom tegenover De Nederlandsche Bank in Amsterdam.

Wally van Hall – schuilnaam Van Tuyl – was mede-oprichter van de bank van het verzet: het Nationaal Steunfonds (NSF). Met illegale leningen en een miljoenenfraude bij De Nederlandsche Bank wist het NSF ruim 83 miljoen gulden* te verdelen onder slacht offers van de bezetting en talloze verzetsgroepen (omgerekend bijna een half miljard euro). Zo’n organisatie was tijdens de Tweede Wereld oorlog uniek in Europa. Wally was de onbetwiste leider van het NSF in West-Nederland.

Op 27 januari 1945 is Wally van Hall door de Duitsers gearresteerd. Hij is op 12 februari in Haarlem  gefusilleerd, drie maanden voor de bevrijding.