Duizend foto’s van Amsterdam

Zwart-wit kleur. 1000 foto’s van Amsterdam, 1945-NU. Overzichtstentoonstelling van documentaire fotografie na de Tweede Wereldoorlog in samenwerking met het Gemeentearchief Amsterdam. In samenwerking met Jeroen de Vries (ontwerp) en Ger Haartman (audiovisuele media).

Dit was de laatste tentoonstelling die Wim de Bell maakte als conservator bij het Amsterdams Historisch Museum (nu Amsterdam Museum). Samen met Anneke van Veen van het Gemeentearchief Amsterdam (nu Stadsarchief) en ontwerper Jeroen de Vries werd de hele collectie documentaire fotografie van het archief bekeken. Alle documentaire foto-opdrachten sinds 1975 en de ‘historische collectie’, dat wil zeggen de series die na 1975 retrospectief zijn verzameld, werden doorgespit. In een grote overzichtstentoonstelling werden bijna 300 vintageprints tentoongesteld.

Ook werden er fotoseries geprojecteerd met commentaren van schrijvers. Arnon Grunberg sprak over de fotograaf als voyeur en Henk Hofland haalde herinneringen op aan de jaren vijftig, toen verkiezingsuitslagen nog op een groot bord werden geschreven aan de Nieuwezijds Voorburgwal, destijds nog een krantenboulevard. Behalve de originele prints en de projecties was er een audiovisueel programma waarmee nog tientallen fotoseries konden worden bekeken. Zo kon je in meer dan 1000 foto’s door 50 jaar stadsgeschiedenis bladeren.