Terug aan het IJ

Stichting IJbeeld heeft ruim 25 jaar lang rondom de IJ-oevers gefilmd en gefotografeerd. Van het NDSM-terrein tot aan IJburg: hoe kunstenaars en stadsnomaden verlaten kades in bezit namen, hoe de oevers zich in de loop der jaren met nieuwbouw vulden en hoe ingrijpend de stad in vijfentwintig jaar tijd is veranderd.

Ik was ruim vijftien jaar bestuurslid van de Stichting. In samenwerking met Ellen Grabowsky van het Stadsarchief Amsterdam en Hans van der Made, stedebouwkundige bij de Dienst Ruimtelijke Ordening (beiden bestuurslid van de stichting)  heb ik een tentoonstelling samengesteld  in de hal van het archief.

Raimond Wouda fotografeerde in opdracht van Stichting IJbeeld de huidige staat van de IJ-oevers.

In de filmzaal van het Stadsarchief zijn de filmproducties van de stichting te zien: een documentaire van Annegriet Wietsma gebaseerd op het omvangrijke filmarchief van de stichting en korte films van onder meer John Appel en Peter Delpeut.

De collectie IJbeeld bestaat uit zo’n 4.500 foto’s, meer dan honderd uur filmopnames, vijf korte films en een documentaire. Vaste fotografen waren Freerk de Vos en Doriann Kransberg. Er is sinds 1987 langs de oevers van het IJ gefilmd door onder anderen Henk Raaff, Peter de Bont en Kester Dixon. De IJbeeld-collectie is ondergebracht bij het Stadsarchief Amsterdam en maakt deel uit van de digitale beeldbank van het archief.

Open: 28 april t/m 19 juni 2016

Oostelijke Handelskade (foto: Raimond Wouda, 2016)

Oostelijke Handelskade (foto: Raimond Wouda, 2016)