Stichting IJbeeld heeft ruim 25 jaar lang rondom de IJ-oevers gefilmd en gefotografeerd. Van het NDSM-terrein tot aan IJburg: hoe kunstenaars en stadsnomaden verlaten kades in bezit namen, hoe de oevers zich in de loop der jaren met nieuwbouw vulden en hoe ingrijpend de stad in vijfentwintig jaar tijd is veranderd.

Ik was ruim vijftien jaar bestuurslid van de Stichting. In samenwerking met Ellen Grabowsky van het Stadsarchief Amsterdam en Hans van der Made, stedebouwkundige bij de Dienst Ruimtelijke Ordening (beiden bestuurslid van de stichting)  heb ik in 2016 een tentoonstelling samengesteld. Raimond Wouda fotografeerde de IJ-oevers in opdracht van Stichting IJbeeld.

De collectie IJbeeld bestaat uit zo’n 4.500 foto’s, meer dan honderd uur filmopnames, vijf korte films en een documentaire. Vaste fotografen waren Freerk de Vos en Doriann Kransberg. Er is sinds 1987 langs de oevers van het IJ gefilmd door onder anderen Henk Raaff, Peter de Bont en Kester Dixon. De IJbeeld-collectie is ondergebracht bij het Stadsarchief Amsterdam en maakt deel uit van de digitale beeldbank van het archief.

Oostelijke Handelskade (foto: Raimond Wouda, 2016)
Oostelijke Handelskade (foto: Raimond Wouda, 2016)